Knie

Pijn door slijtage

Heeft u langdurig en intensief sportactiviteiten beoefent of uw knieën belast tijdens het uitvoeren van uw beroep? Dan is de kans groot dat uw kniepijn door slijtage wordt veroorzaakt. Ook als u 60 jaar of ouder bent, is het aannemelijk dat er sprake is van slijtage aan een of meerdere knieën.

Een radiografie in stand met gestrekte benen en nog eens met licht geplooide knieën (skihouding) is meestal nodig, zeker als u 60 jaar of ouder bent.

Pijn vooraan in de knie

Aanhoudende pijn vooraan in de knie kan verschillende oorzaken hebben. Het kan een probleem zijn met het kraakbeen van de knieschijf, met de kniepees of met het gewrichtslijmvlies rond de knieschijf.

Een orthopedisch klinisch onderzoek is nodig voor een accurate diagnose.

Pijn na het verdraaien van de knie

Soms is kniepijn het gevolg van een torsietrauma (het verdraaien van de knie). Vaak gebeurt dit tijdens het sporten. Er kunnen door het verdraaien verschillende typisch letsels ontstaan: meniscusletsel, kraakbeenletsel, gewrichtsbandletsel (bv. kruisband), …

Een klinisch/fysisch orthopedisch onderzoek is cruciaal. Vaak is ook een MRI-scan of een CT-scan nodig voor een correcte diagnose.

Pijn in de dij of boven de knie

De oorzaak van pijn in de dij of boven de knie ligt vaak bij problemen in de heup. Een klinisch onderzoek en/of beelden van de heup kunnen nodig zijn om een juiste diagnose te stellen.