Info Voor Patienten

Dr Stefan Desmyter is een niet-geconventioneerde arts.
Het tarief voor consultatie en ambulante behandelingen van het mutualiteitstarief. Tarieven voor behandeling met ziekenhuisopname liggen vast.

Heelkundige behandelingen

 

  • Kunnen heelkundige ingrepen ook in het weekend worden gepland?
    Dit kan niet. Enkel bij dringende, urgente trauma (via de spoed) is dit mogelijk.

Noodzakelijke documenten

 

  • Welke documenten dien ik bij een opname mee te nemen?

 

Betaling van heelkundige behandelingen

Opleg bij kamerkeuze

 

  • Hoeveel bedraagt de opleg als ik alleen op een kamer wil liggen, op een kamer met twee, of op een gemeenschappelijke kamer?

 

Kinesitherapie

 

  • Bij mijn ontslag heb ik formuleren meegekregen voor kinesitherapie. Wanneer mag ik daarmee beginnen?

 

Thuisverpleging

 

  • Bij mijn ontslag heb ik formulieren meegekregen voor thuisverpleging. Moet ik die thuisverpleging zelf regelen?

Betaling van heelkundige behandelingen

Ik heb een operatie ondergaan. Wanneer krijg ik de factuur?
Het kan enkele maanden duren voor u de factuur van uw operatie krijgt. De gegevens worden verwerkt door de kasdienst van het ziekenhuis.

Ik moet een ambulante ingreep ondergaan (bv verwijderen ingegroeide teennagel of inspuiting onder radioscopie). Kan ik die ingreep onmiddellijk betalen?
De betaling is via overschrijving. U krijgt dit thuis opgestuurd.

Opleg bij kamerkeuze

Hoeveel bedraagt de opleg als ik alleen op een kamer wil liggen, op een kamer met twee, of op een gemeenschappelijke kamer?
Bij een gemeenschappelijke kamer betaalt u geen supplement. Bij een kamer alleen en een kamer van twee personen wordt een supplement gerekend van respectievelijk 100 % en 50 %.
De uiteindelijke prijs hangt af van ingreep tot ingreep. Voor een gedetailleerde berekening neemt u contact met het secretariaat (telefonisch of per e-mail). Het secretariaat zal de kamerprijs voor u berekenen. Opgelet: in deze berekening is de kostprijs van de medicatie, het gebruik van drank en de maaltijden niet inbegrepen.

Kinesitherapie

Bij mijn ontslag heb ik formulieren meegekregen voor kinesitherapie. Wanneer mag ik daarmee beginnen?
Meestal staat in het opnameverslag dat u hebt meegekregen bij uw ontslag wanneer u met kinesitherapie mag beginnen. Soms staat het ook aangegeven op het voorschrift zelf. Bij twijfel vraagt u het best na bij uw behandelde arts. U kan dat eventueel via het secretariaat doen.

Thuisverpleging

Bij mijn ontslag heb ik formulieren meegekregen voor thuisverpleging. Moet ik die thuisverpleging zelf regelen?
Ja, u wordt verondersteld zelf een professionele thuisverpleger(dienst) te contacteren.

Steunzolen

Gips

Brace

Steunzolen Gips Braces

Steunzolen

Is een consultatie bij een orthopedische arts nodig om steunzolen te krijgen?
Neen, maar als u een voorschrift heeft van een orthopedisch arts kan u rekenen op gedeeltelijke terugbetaling van uw ziekenfonds. Indien u enkel een voorschrift van uw huisarts heeft, krijgt u die terugbetaling niet.

Hoeveel kosten steunzolen?
Dat hangt af van het bedrijf (met orthopedische technici of bandagisten) dat uw steunzolen maakt, daarin heeft u de vrije keuze. Voor informatie over de kostprijs kan u best bij hen terecht. Zij zullen u ook kunnen vertellen hoeveel de teruggave van het ziekenfonds bedraagt. Meestal hebt u voor terugbetaling wel een voorschrift nodig.

Wie maakt de steunzolen?
Orthopedische inlegzolen worden gemaakt door een gespecialiseerde firma voor bandages en inlegzolen. Op basis van het voorschrift van de orthopedisch chirurg worden de inlegzolen vervaardigd.

Ik kom steunzolen afhalen aan het ziekenhuis. Is dit op afspraak?
Dat hangt af van bandagist tot bandagist. Als u een kaartje meegekregen heeft, dan staat daarop de dag en het uur wanneer u de steunzolen in het ziekenhuis kan afhalen.

Gips

Mijn been zit in een gipsverband, hoe ondersteun ik mijn been?
U rust best met uw been 15 cm hoger dan uw zitvlak. Leg uw been op een kussen zodat scherpe tafel- of stoelranden geen deuken veroorzaken in het gips. Leg voor het slapengaan een kussen onder het voeteinde van uw bed, zo behoudt u ook hier wat hoogteverschil. Opgelet: ondersteun alleen uw voet of uw voet samen met uw knie, nooit uw knie alleen. Dit kan nadien problemen geven met het strekken van uw been.
Leg gerust een ijszak op het gipsverband, dat verzacht de pijn en de zwelling. Breng ijs nooit rechtstreeks op de huid aan (tenzij u uw huid voortdurend met ijs inwrijft)! Om aderontsteking (flebitis) te voorkomen, beweegt u best regelmatig met uw tenen.

Mijn been zit in een open gips of een spalk. Mag ik op mijn been steunen?
Neen, bij een open gips of spalk geldt een absoluut steunverbod. Gebruik krukken of een looprek om u te verplaatsen.

Mijn arm zit in een gipsverband, hoe ondersteun ik mijn arm?
Laat uw arm rusten in een draagband, de hand lichtjes opwaarts. Bij rust kan u een kussen onder uw arm plaatsen. Of u kan steunen op de elleboog met de hand naar omhoog. Plooi uw elleboog nooit meer dan 90° (rechte hoek) voor een langere tijd zonder te strekken. Doe geen krachtinspanningen en draag geen zware lasten dragen met de hand. Om aderontsteking (flebitis) te voorkomen, beweegt u best regelmatig met uw vingers.

Mijn arm/hand zit in een gipsverband, mag ik juwelen dragen?
U verwijdert best alle juwelen aan uw hand en arm. Dit voorkomt problemen in gevallen van zwelling.

Ik heb jeuk in mijn gipsverband, wat moet ik doen?
Gebruik bij jeuk nooit een pen, breinaald of ander scherp voorwerp. Beter kan u met een haardroger koude lucht tussen het gipsverband en de huid blazen.

Mijn gips knelt of snijdt. Wat moet ik doen?
Houd het gegipste lichaamsdeel omhoog en een plaats een ijszak op het gipsverband (nooit op de huid). Neem daarna zo snel mogelijk contact op met het secretariaat. Probeer nooit zelf uw gips los te knippen of te zagen. U kan zich hierbij ernstig verwonden.

Mijn gipsverband is gescheurd of kapot. Wat moet ik doen?
U doet hetzelfde als bij een knellend of snijdend gipsverband: houd het gegipste lichaamsdeel omhoog, brengt er een ijszak op aan en neemt zo snel mogelijk contact op met ons.

Mag ik een voertuig (auto, motorfiets, bromfiets, fiets) besturen met een gipsverband?
Wij raden u aan dit niet te doen. U bent immers niet verzekerd als u bij een ongeval betrokken raakt met een gipsverband.

Mag ik met mijn gipsverband in de douche of in bad?
Water kan het gipsverband aantasten; voornamelijk de dempende laag watten raakt doorweekt. Bij het douchen of baden moet u het gips beschermen van contact met water, zeker als er nog een wonde onder uw gipsverband zit. U kan dit doen door een plastic zak over het gipsverband te trekken.

Wanneer moet ik contact opnemen als er iets mis is met mijn gipsverband?
U contacteert ons bij:
• toenemende zwelling van de vingers of tenen
• gevoelsstoornissen aan vingers of tenen (bij tintelingen of slapend gevoel moet u dringend het secretariaat contacteren)
• blijvende toenemende pijn
• blauw of wit verkleuren en koud aanvoelen van de huid
• breuken in het gipsverband
• nat worden van het gipsverband
• bij het ontstaan van vlekken met wondvocht of bloed op het gipsverband

Brace

Mag ik een voertuig (auto, motorfiets, bromfiets, fiets) besturen met een brace?
Een voertuig besturen met een brace is toegestaan. Heeft u een enkelbrace, dan dient u wel een stevige schoen aan te trekken.

Betaalt het ziekenfonds de kosten van een brace terug?
Uw ziekenfonds zal een deel van de kosten van uw brace terugbetalen. Dat zal vooral afhangen van het type brace. Raadpleeg uw ziekenfonds voor meer informatie.