- Pijn aan de buitenzijde van de elleboog
- Pijn aan de binnenzijde van de elleboog
- Pijn binnenin de elleboog
Pijn aan de buitenzijde van de elleboog
Pijn aan de buitenzijde van de elleboog wijst vaak op een ‘tenniselleboog’. Dit is een soort peesletsel van de strekspieren in de voorarm. De pijn komt typisch voor bij het heffen met de handrug naar boven. Bij langere duur is er soms sprake van spontane pijn. Soms is er ook een inknelling van een zenuw iets verder in de voorarmspieren.
Behandeling kan lokaal gebeuren met ijs. Tijdens inspanning wordt een spanband gebruikt op de spieren van de voorarm. Eventueel worden er rekoefeningen voorzien. Het kan ook zijn dat een inspuiting nodig is. Treedt er geen genezing op, dan is een heelkundige ingreep soms noodzakelijk
Pijn aan de binnenzijde van de elleboog
Pijn aan de binnenzijde van de elleboog is vaak een indicatie voor ‘golferselleboog’. Dit peesletsel lijkt op de tenniselleboog maar doet zich voor in de buigspieren in de voorarm.
Een andere mogelijkheid is een probleem met de ulnaire zenuw (nervus ulnaris) die daar vlak langs loopt. Typisch is er uitstraling en/of een slapend gevoel in de voorarm en hand, aan de zijde van de pink. Golferselleboog en het probleem met de ulnaire zenuw kunnen samen voorkomen.
Grondige bevraging door een orthopedisch arts en een klinisch onderzoek zijn nodig om het onderscheid met andere oorzaken te maken. EMG (elektromyografie) is vaak noodzakelijk. Een spalk die de arm ‘s nachts in strekstand houdt, helpt tegen het zenuwprobleem. In sommige gevallen is een heelkundige ingreep nodig.
Pijn binnenin de elleboog
Pijn binnenin de elleboog komt vaak voor na ongevallen, al dan niet met een ontwrichting of een ernstige verstuiking. Specialistisch onderzoek is nodig om een accurate diagnose te stellen.