Rug & Nek

Discus hernia met radiculair conflict – Microdiscectomie

Discus hernia betekent letterlijk ‘uitstulping van het binnenste deel van de tussenwervelschijf’ (discus intervertebralis). Er is schade aan de discus, dit veroorzaakt rugpijn. Soms is er vernauwing van de ruimte die in de rug voorzien is voor de zenuwbanen die van de hersenen naar de benen lopen. Dit laatste zorgt dan meestal (maar niet altijd) voor pijn de benen.

Een discusprothese is doorgaans geen geschikte oplossing. De voordelen ervan zijn minimaal terwijl er veel nadelen zijn en potentiële risico’s voor de patiënt.

Lumbale fusie

Bij gevorderde rugproblemen is vaak de verbinding tussen twee (of meerdere) wervels stuk. In het bijzonder de rubberachtige schijf aan de voorzijde en de twee gewrichtjes aan de achterzijde kunnen elk in meerdere of mindere mate vervormd raken. Op zichzelf zal het stukgaan van deze bewegende delen van het skelet, pijn in de rug veroorzaken, soms met uitstraling naar de omgeving. Indien de vervorming ook plaats inneemt van de zenuwvezels die er vlak langs of tussen passeren, zal bovendien pijn en/of zwakte in de benen ontstaan. Dat is meestal een traag proces, maar kan door onhoudbare pijn in rug of benen, of door verzwakking in de benen, zeer invaliderend zijn.

Soms is het niet voldoende de zenuwen vrij te leggen. In dat geval moeten de twee (of meer) betrokken wervels weer in een goede positie gezet worden ten opzichte van elkaar. Bovendien moet die positie behouden worden door ze in die stand aan elkaar te helpen groeien. Vaak is de diepe pijn van de kapotte verbinding tussen de wervels en het bijhorende gevoel van onzekerheid in de rug snel beter. Het duurt wel enkele weken voor de spieren geheeld zijn. En het duurt een hele tijd voor de rug weer alle mogelijke inspanningen en belasting aankan.

Lumbale decompressie

Het kan gebeuren dat door de hoge leeftijd dat de rug zodanig is vervormd dat de plaats die in de rug voorzien is voor de zenuwvezels ingenomen raakt. Dat is meestal een traag proces, dat niettemin soms op korte tijd kan verslechteren. Gezien deze vervormde wervels ondertussen meestal quasi aan elkaar zijn vastgegroeid, is er soms verbazend weinig rugpijn meer (meestal is die er wel vele jaren geweest). In zo’n geval, kan het volstaan om eenvoudig de ingeknelde zenuwvezels vrij te maken, door de vernauwde plaatsen te openen. Indien dat met zorg gebeurt, blijven de wervels zelf mooi stabiel staand, en hoeven ze vaak niet bijkomend gefixeerd te worden. Het effect is een soms verbazend snelle verbetering van de pijn en kracht in de benen, en meestal ook vermindering van de pijn in de rug.

Cervicale fusie

Indien de tussenwervelschijf tussen twee wervels in de nek stuk is, kan dat pijn veroorzaken in de nek. Er kan echter ook druk ontstaan op de zenuwvezels die erlangs lopen. Het principe is hetzelfde als in de lage rug (zie lumbale fusie).
In de nek is de beste oplossing het uithalen van het schijfje, het weer opkrikken van de wervels in juiste positie, en ze doen vastgroeien in die positie. Dat gebeurt langs de voorzijde.