Steunzolen – Gips – Braces

Steunzolen

Gips

Brace

Steunzolen Gips Braces

Steunzolen

Is een consultatie bij een orthopedische arts nodig om steunzolen te krijgen?
Neen, maar als u een voorschrift heeft van een orthopedisch arts kan u rekenen op gedeeltelijke terugbetaling van uw ziekenfonds. Indien u enkel een voorschrift van uw huisarts heeft, krijgt u die terugbetaling niet.

Hoeveel kosten steunzolen?
Dat hangt af van het bedrijf (met orthopedische technici of bandagisten) dat uw steunzolen maakt, daarin heeft u de vrije keuze. Voor informatie over de kostprijs kan u best bij hen terecht. Zij zullen u ook kunnen vertellen hoeveel de teruggave van het ziekenfonds bedraagt. Meestal hebt u voor terugbetaling wel een voorschrift nodig.

Wie maakt de steunzolen?
Orthomobility werkt samen met een drietal bedrijven van orthopedische technici of bandagisten die op sommige dagen in het ziekenhuis aanwezig zijn. Zij maken de steunzolen. Als u kiest om met een van hen in zee te gaan, geeft ons secretariaat u een seintje wanneer ze klaar zijn.

Ik kom steunzolen afhalen aan het ziekenhuis. Is dit op afspraak?
Dat hangt af van bandagist tot bandagist. Als u een kaartje meegekregen heeft, dan staat daarop de dag en het uur wanneer u de steunzolen in het ziekenhuis kan afhalen.

Gips

Mijn been zit in een gipsverband, hoe ondersteun ik mijn been?
U rust best met uw been 15 cm hoger dan uw zitvlak. Leg uw been op een kussen zodat scherpe tafel- of stoelranden geen deuken veroorzaken in het gips. Leg voor het slapengaan een kussen onder het voeteinde van uw bed, zo behoudt u ook hier wat hoogteverschil. Opgelet: ondersteun alleen uw voet of uw voet samen met uw knie, nooit uw knie alleen. Dit kan nadien problemen geven met het strekken van uw been.
Leg gerust een ijszak op het gipsverband, dat verzacht de pijn en de zwelling. Breng ijs nooit rechtstreeks op de huid aan (tenzij u uw huid voortdurend met ijs inwrijft)! Om aderontsteking (flebitis) te voorkomen, beweegt u best regelmatig met uw tenen.

Mijn been zit in een open gips of een spalk. Mag ik op mijn been steunen?
Neen, bij een open gips of spalk geldt een absoluut steunverbod. Gebruik krukken of een looprek om u te verplaatsen.

Mijn arm zit in een gipsverband, hoe ondersteun ik mijn arm?
Laat uw arm rusten in een draagband, de hand lichtjes opwaarts. Bij rust kan u een kussen onder uw arm plaatsen. Of u kan steunen op de elleboog met de hand naar omhoog. Plooi uw elleboog nooit meer dan 90° (rechte hoek) voor een langere tijd zonder te strekken. Doe geen krachtinspanningen en draag geen zware lasten dragen met de hand. Om aderontsteking (flebitis) te voorkomen, beweegt u best regelmatig met uw vingers.

Mijn arm/hand zit in een gipsverband, mag ik juwelen dragen?
U verwijdert best alle juwelen aan uw hand en arm. Dit voorkomt problemen in gevallen van zwelling.

Ik heb jeuk in mijn gipsverband, wat moet ik doen?
Gebruik bij jeuk nooit een pen, breinaald of ander scherp voorwerp. Beter kan u met een haardroger koude lucht tussen het gipsverband en de huid blazen.

Mijn gips knelt of snijdt. Wat moet ik doen?
Houd het gegipste lichaamsdeel omhoog en een plaats een ijszak op het gipsverband (nooit op de huid). Neem daarna zo snel mogelijk contact op met het secretariaat. Probeer nooit zelf uw gips los te knippen of te zagen. U kan zich hierbij ernstig verwonden.

Mijn gipsverband is gescheurd of kapot. Wat moet ik doen?
U doet hetzelfde als bij een knellend of snijdend gipsverband: houd het gegipste lichaamsdeel omhoog, brengt er een ijszak op aan en neemt zo snel mogelijk contact op met het secretariaat.

Mag ik een voertuig (auto, motorfiets, bromfiets, fiets) besturen met een gipsverband?
Wij raden u aan dit niet te doen. U bent immers niet verzekerd als u bij een ongeval betrokken raakt met een gipsverband.

Mag ik met mijn gipsverband in de douche of in bad?
Water kan het gipsverband aantasten; voornamelijk de dempende laag watten raakt doorweekt. Bij het douchen of baden moet u het gips beschermen van contact met water, zeker als er nog een wonde onder uw gipsverband zit. U kan dit doen door een plastic zak over het gipsverband te trekken.

Wanneer moet ik met het secretariaat contact opnemen als er iets mis is met mijn gipsverband?
U contacteert het secretariaat bij:
• toenemende zwelling van de vingers of tenen
• gevoelsstoornissen aan vingers of tenen (bij tintelingen of slapend gevoel moet u dringend het secretariaat contacteren)
• blijvende toenemende pijn
• blauw of wit verkleuren en koud aanvoelen van de huid
• breuken in het gipsverband
• nat worden van het gipsverband
• bij het ontstaan van vlekken met wondvocht of bloed op het gipsverband

Brace

Mag ik een voertuig (auto, motorfiets, bromfiets, fiets) besturen met een brace?
Een voertuig besturen met een brace is toegestaan. Heeft u een enkelbrace, dan dient u wel een stevige schoen aan te trekken.

Betaalt het ziekenfonds de kosten van een brace terug?
Uw ziekenfonds zal een deel van de kosten van uw brace terugbetalen. Dat zal vooral afhangen van het type brace. Raadpleeg uw ziekenfonds voor meer informatie.